Yayınladığı içeriklerle kaynak ustalarına her konuda eğitici bilgiler veren Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak, WPS (Kaynak Prosedürü Şartnamesi) formlarında kaynak ustalarının üzerine eğilmesi gereken en önemli konular arasında yer alan kaynak pozisyonlarının doğru okunması için ipuçlarını paylaşıyor. Kaynak sektöründe yapılan işlemlerin WPS’e uygun olması gerektiğinin altını çizen Askaynak yetkilileri bu formlarda bulunan PA, PB, PC, PD, PE, PF, PG ve PH kodlu kaynak pozisyonu sembollerinin doğru okunmasının da kaynak işlemlerinde pratiklik sağlayacağını aktarıyor. Askaynak’ın kaynak sembollerinin doğru okunması için paylaştığı faydalı videolar ve Askaynak’ın tüm yenilikçi ürünleri hakkında bilgi almak için Askaynak Tv Youtube sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak Prosedürü Şartnamesi (WPS): Kaynak talimatı; İlgili Proje standardı (ASME ve/veya EN standartları) kodlarına uygun şekilde hazırlanmış, kaynak ağzı detayını, kullanılacak kaynak yöntemini, elektrod ve/veya kaynak teli tipini ve çapını, akım, volt, kaynak pozisyonu, kaynak paso sayısı ve benzeri bilgileri içeriyor. Askaynak’a göre PA, PB, PC, PD, PE, PF, PG, PH ve PJ kodlarıyla sembolize edilen kaynak pozisyonlarının doğru okunuşları ise şöyle:
PA – Düz kaynak pozisyonu olarak adlandırılır. Düz olarak yerleştirilmiş iki malzeme üzerinde elektrod uygun bir açı ile tutularak kaynak uygulaması yapılır.
PB – Köşe kaynak pozisyonu olarak adlandırılır. Yatay ve dikey pozisyondaki iki malzemenin birleşmesi ile oluşan köşe üzerinde elektrod 45 derece açı ile tutularak kaynak uygulaması gerçekleştirilir.
PC – Yatay yada korniş pozisyon olarak adlandırılır. Duvar düzleminde yerleştirilmiş iki malzeme üzerinde elektrot uygun bir açı ile tutularak kaynak uygulaması gerçekleştirilir.
PD – Tavan-köşe kaynağı olarak isimlendirilen PD pozisyonunda ise 45 derecelik elektrod açısıyla baş üstü konumda kaynak işlemi gerçekleştirilir.
PE – Tavan pozisyonu olarak adlandırılır. Elektrodun aşağıda kaynak parçasının ise yukarıda olduğu baş üstü pozisyonda kaynak işlemi yapılması gerektiğini sembolize ediyor.
PF – Aşağıdan yukarı kaynak pozisyonu olarak adlandırılır. Dikey düzlemde aşağıdan yukarıya ilerleyerek gerçekleştirilen kaynak uygulamasını ifade eder.
PG – Yukarıdan aşağı kaynak pozisyonu olarak adlandırılır. Dikey düzlemde yukarıdan aşağıya ilerleyerek gerçekleştirilen kaynak uygulamasını ifade eder.
PH ve PJ pozisyonları ise boru kaynaklarında tercih ediliyor. PH pozisyon sembolü aşağıdan yukarıya kaynak işlemini temsil ederken PJ pozisyonu da yukarıdan aşağıya kaynak işlemi yapılması gerektiğini gösteriyor. Örnek olarak boru kaynağı uygulamalarında yaygın olarak kullanılan selülozik elektrotlar hem PH hem de PJ pozisyonlarında kullanılabilmektedirler.
Askaynak’ın paylaştığı faydalı içerikler Askaynak’ın tüm yenilikçi ürünleri hakkında bilgi almak için https://www.askaynak.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.