Kurum, kişi ve markanın tüm iş süreçlerinin ve hedeflerinin gözden geçirilerek iletişim odağının stratejik olarak belirlenmesi, yönetilmesi gereken ilk alandır. İtibar yönetimini, belirlenen stratejiler doğrultusunda tüm iletişim unsurlarının planlanması, tasarlanması ve uygulama sürecinin koordinasyonunun sağlanması olarak tanımlarız. İtibarı etkileyecek her süreçte, örneğin yönetim kurulu düzeyinde danışmanlık alabilmek dahi kritik bir öneme sahiptir. Planlı, süreklilik arz eden ve yaratıcı bir yönetim anlayışı bu alanda büyük önem taşır.
Kriz, kurumlar için her an, her boyutta yaşanabilir olumsuz bir sürecin tanımıdır. Krizler, önceden tespit edilerek önlemler alınabileceği gibi hiç beklenmeyen anlarda da yaşanabilir. Bu noktadaki ilk adım; öngörüler doğrultusunda kriz senaryolarının belirlenmesi ve hazırlıklarının yapılmasıdır. Krizlerin iyi biçimde bertaraf edilmesi doğrultusunda deneyimli ekibimiz; kriz sözcülerinin tespiti, kriz masası yönetimi, doğru ve kontrollü bilgi akışı sağlanması ve tüm sürecin titiz biçimde takibi noktalarında etkin bir yönetim sergilemektedir.
Sahip olduğu güçle medya, iletişim dünyasında hala en değerli yatırım alanlarının başında geliyor. Teknolojinin de gelişmesiyle değişime uğrayan medya hem konvansiyonel hem de yeni platformlarıyla; kurumların, markaların ve kişilerin iletişiminde en önemli alanları temsil ediyor. Medya iletişiminde etkin olmak, etkin içerik gücü, medyanın dinamiklerini iyi tanıma, gündem takibi ve yıllara dayanan profesyonel iş yapış süreçleriyle ilgilidir. Sadece etkin medya gücümüzle değil; sürekli üreterek, stratejik medya planları yaparak bu iletişimi iş ortaklarımız için doğru biçimde sağlıyoruz.
Çok sayıda şirket ve yönetici varken parmakla gösterilecek az sayıda kişi, lider olarak görülür. Şirketlerin sektördeki konumu elbette yöneticilerin konumunu da belirler. İster küresel ölçekte iş yapan ister kendi bölgesinde öncü bir şirket olsun, bu organizasyonları başarıya taşıyan bir kaptan vardır elbette… İşte bizler kurumların iletişim stratejilerini planlayıp yönettiğimiz gibi liderlik vasıflarını taşıyan başarılı yöneticilerin de itibarlarını aynı yaklaşımla yönetiriz.
Sosyal yardımlaşma ile Kurumsal Sosyal Sorumluluk arasındaki ince çizgiyi bilmek, bu alana yatırım yapmak için ilk kuraldır. Toplumdan aldığınızı topluma verirken hem iş alanınızı bu stratejiye dahil etmek hem de sorumluluğu uzun vadeli bir süreç olarak değerlendirerek bir değer yaratmalısınız. Tecrübelerimiz doğrultusunda KSS projelerinin kurgusunu yapıyor ve başarıyla uyguluyoruz.
Dünya ve ülke gündeminin yakından takip edilmesi iletişimin olmazsa olmaz önceliklerinden birisidir. Artık klasik iletişim yaklaşımlarından farklı olarak gündem yönetimini daha iyi yapan kurumlar ve markalar daha fazla ön plana çıkıyor. Gündem yönetimine paralel olarak kurumunuzun odakları arasında yer alan konuları iletişim cephesinde yönetmenizde de size rehberlik ediyoruz. Doğru zamanda doğru kurgularla iletişimde fark yaratıyoruz.
Bir ürün veya hizmet için hedef kitleye daha yakından dokunan süreçler yaratmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken, ilgili ürün veya hizmetin marka konumlandırmasını öncelikle masaya yatırıp özümsüyoruz. İş hedefleri paralelinde pazarlama iletişimine yön verecek stratejileri ve taktikleri belirleyerek, doğru zamanda doğru hikayeler oluşturuyor, tüketicinin zihninde ve kalbinde ilgili markaların yer edinmesini sağlıyoruz.
Önemli bütçelerin gündemde olduğu sponsorluk yönetimi, iletişim cephesindeki etkili unsurlardan birisi olarak kabul görmeye devam ediyor. Kurumlar ve markaların iletişim stratejileri paralelinde sponsorluk alanlarını belirliyor veya gelen sponsorluk tekliflerini itibar ve iletişim stratejileri çerçevesinde analiz ederek, doğru kararların alınmasına katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda sponsorluk süreçlerini hassasiyetle yönetiyoruz.
Çalışanların kurumların başarısında önemli bir rolü vardır. Motivasyonu güçlü çalışanlar yaratmak, şirketlerin insan kaynakları politikalarına paralel biçimde iletişimin kurum içindeki gücüne de bağlıdır. Motivasyonun adeta dopingi olarak görülebilecek iletişim stratejilerinin taktiklerle hayata geçirilmesi kurum içinde önemli bir kazanım sağlayacaktır. Bunu yaparken de öncelikle iş ortaklarımızın kültürünü iyi biçimde özümsüyor, birlikte belirlediğimiz hedefler doğrultusunda harekete geçiyoruz.
‘Haber değeri nedir? Medya nasıl dinamiklere sahiptir?’ gibi örneği çoğaltılabilecek çok sayıda sorunun yanıtını bilmek medya iletişimine başlamanın en önemli kuralıdır. Elbette danışmanlar olarak biz bu soruların cevabını çok iyi biliyoruz. Ancak bir markayı veya kurumu temsil eden/edecek yöneticilerin medyayı en az danışmanları kadar iyi tanıması gerekmektedir. İşte bu noktada ajansımızın medya tecrübesi olan yöneticileri sahip oldukları tecrübeleri profesyonel eğitim içerikleriyle birlikte ilgili iş profesyonelleriyle paylaşıyorlar.
Bizce içerik, iletişim dünyasındaki en kıymetli hazinedir. Çünkü itibar yönetimi başta olmak üzere tüm iletişim süreçlerinin odağında içerik bulunmaktadır. Güçlü içerik bilgi birikimi, yaratıcılık ve strateji gerektirir. Kurumsal tanıtım metinlerinden basılı ve online yayınlara, konvansiyonel medyadan sosyal medyaya kadar gerekli tüm bilgileri markalarımız için danışman gözüyle oluşturuyor ve yönetiyoruz.
Halkla ilişkiler yönetimi sadece konvansiyonel alanda ilerlemiyor, yeni dünyanın iletişiminin hareket alanı özelliği taşıyan dijital dünyada da anlam kazanıyor. F5 PR olarak halkla ilişkiler bilgi birikim ve bakış açımızı, yeni dünyanın kurallarına göre uyarlıyor, markalarımızın halkla ilişkilerini dijital alanda da başarıya ulaştırıyoruz . Halkla ilişkilerin kriz ve içerik yönetimi, KSS, lider iletişimi gibi birçok alt başlığını dijital mecraların ve sosyal ağların gözünden bakarak kurguluyor ve 7/24 takibini yapıyoruz.