“Türkiye Dijital Zekasıyla Kalkınacak”

TBV ve SAS “Dijital Teknoloji Geliştiriciler” Projesini Başlattı

Bilgi toplumuna dönüşüm yolunda önemli çalışmalar yürüten Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ile gelişmiş analitik ve yapay zekada dünya lideri olan yazılım devi SAS, Türkiye Dijital Zekasıyla Kalkınacak sloganıyla “Dijital Teknoloji Geliştiriciler” projesi kapsamındaki işbirliklerini duyurdular.

Dünya, ekonomiler hızla dijitalleşiyor ve dijitalleşme iş dünyasını derinden etkiliyor. Dünya çapındaki yapay zeka gelirinin 2025 yılına kadar 36,8 milyar dolara çıkması, nesnelerin interneti cihazlarının oluşturduğu pazarın bu yıl 26,7 milyar dolara, 2025 yılında ise 75,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Akıllı şehirlerin 2020’de 1,5 trilyon dolarlık piyasa değeriyle büyük iş fırsatları yaratacağı öngörülüyor. Tüm bu rakamlar bizi tek bir sonuca götürüyor: Veri temelli ekonomide rekabetçi olmak, milli refah için önemli.

Kalkınma dijital teknoloji geliştirecek gençlerle mümkün

Dijital Türkiye Platformu tarafından PwC Türkiye’nin katkılarıyla kısa bir süre önce yayınlanan “Dijitalleşme Yolunda Türkiye” raporuna göre, “Türkiye’de çalışmayan, eğitim ve öğretim görmeyen 20-24 yaş aralığındaki genç nüfusun oranı yüzde 33. Bu oranın Almanya seviyesi olan yüzde 9’a indirilmesi durumunda, Türkiye ekonomisine ilave 64,7 milyar dolar ekonomik katkı sağlanabilir” Sadece bu rakamlar bile Türkiye’nin bu alana daha çok yatırım yaparak elde edeceği kazanımların büyüklüğünü gösteriyor.

Dijital yatırımlarla ekonomisini geliştirmiş ülkelerle rekabette güçlü bir konuma gelmek için en önemli unsur dijital zekalar olarak adlandırabilecek yetişmiş yetenek gücüne sahip olmak. Bu alanda var olan eksiği gidermek ülkemiz için en önemli çözülmesi gereken konuların başında yer alıyor. TBV ile SAS yaptıkları işbirliği ile sosyal sorumluluk yaklaşımı çerçevesinde; Türkiye Dijital Zekasıyla Kalkınacak sloganıyla “Dijital Teknoloji Geliştiriciler” projesi kapsamında işbirliği yapacaklar.

TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, projeye ilişkin Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşümünü desteklemek ana misyonu ile gerçekleştirdikleri işbirliklerine bir yenisini eklemekten memnuniyet duyduklarını belirterek, SAS ile 2023 yılına dek,Veri Bilimi, Yazılım Programı Geliştirme, Bulut Bilişim ve Genç Yetenekler ana başlıkları altında dijital teknoloji geliştirecek yeteneklerin yetiştirilmesi vizyonuyla gerçekleştirmeyi planladığımız projelerle dijital dönüşümün hayatımıza katacağı yeni işlere hazırlanılmasını destekleyeceğiz. Nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi çalışmalarına hiç beklemeden başlanılması gerekiyor. Üniversiteler, kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürütülecek çalışmamızın etkin ve kapsayıcı olması çok önem taşıyor” dedi.

SAS olarak 22 yıldır Türkiye’de faaliyet gösterdiklerini, analitikte dünya lideri olan SAS’ın Türkiye ve Orta Asya Bölgelerinden Sorumlu Genel Müdürü Tayfun Topkoç, “Türkiye’de kurumlara ve şirketlere dijital değişim yolculuğunun ilk adımında, ihtiyaç duyulan veri tabanlı platformları ve çözümleri sağlıyoruz. Ar-Ge’ye büyük yatırımlar yapıyor ve sürekli inovasyon diyoruz. SAS’ın global vizyonu ve sahip olduğu derin bilgisini Türkiye’nin gelişmesine katkı sunmak üzere paylaşmak istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin daha refah bir ülke haline gelmesi ve rekabette öne çıkması için şimdinin ve geleceğin ihtiyacı olan, teknolojinin gelişimi ile ortaya çıkan yeni meslek alanlarında yetişmiş insan açığının bir an önce kapatılması gerektiğine inanıyoruz. Biz TBV ile Türkiye’nin dijitalleşme sürecini hızlandırmak ve geleceğin dijital ekonomisinde oyun kurucu olmasını sağlamak için veri bilimi, analitik, yazılım ve programlama gibi alanlarda yeterliliğe sahip dijital teknoloji geliştirici yetiştirmemiz gerektiğini söylüyoruz. Bu kapsamda birlikte başlattığımız “Dijital Teknoloji Geliştiriciler” projesi ile SAS’ın hali hazırda Boğaziçi ve Sabancı üniversiteleri başta olmak üzere Türkiye’nin önemli eğitim kurumları ile paylaştığı bilgi birikimini daha fazla kişiye ulaştırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Analitik ve İçgörü Araştırma Merkezi Direktörü Hüseyin Sami Karaca konuşmasında, veri analitiğine yatırım yapan kurumların rakiplerine oranla büyüme hızı ve maliyet anlamında belirgin avantajlara sahip olduğunu ifade etti. Veri analitiği konusunda en büyük ihtiyaçların başında bu alanda yetkin yetişmiş insan gücü geldiğini aktaran Karaca, “Boğaziçi Üniversitesi ve Analitik ve İçgörü Araştırma Merkezi (AIM) olarak, teknolojik altyapısı ve tecrübesiyle bizlere destek olan SAS’ın işbirliğiyle yürüttüğümüz çalışmalar ve eğitim programları sayesinde veri bilimi ve analitik uygulamalara olan ihtiyacın karşılanmasına ve veriye dayalı yenilikçi büyüme yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunuyoruz” dedi.

Sabancı Üniversitesi Davranış Analitiği ve Görselleştirme Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. Burçin Bozkaya, Sabancı Üniversitesi olarak Türkiye’nin dünyadaki teknolojik gelişmelere ayak uydurabilmesi ve geleceğin yapay zeka yöntem ve uygulamalarını hem üreten hem de aktif kullanan veri bilimci bir nesli yetiştirebilmesi için farklı seviyelerde çeşitli eğitim ve araştırma programları başlattıklarını söyledi. Bozkaya, “SAS sunduğu altyapı ve yazılım uygulamaları ile bu programları başarıyla yürütmemize ve bu işgücünü yetiştirmemize büyük imkan sağlıyor. SAS desteği sayesinde yetiştirdiğimiz genç beyinler dünya çapında projelere katkıda bulunabilecek bir donanım ile mezun oluyor ve iş dünyasına katılıyorlar” dedi.

Dijital Teknoloji Geliştiriciler kimler olacak?

Proje kapsamında ilk olarak üniversite mezunu profesyonellere ulaşılması hedefleniyor. Yeni mezun olmuş gençler, birkaç yıllık tecrübesi olan ve kendisini geliştirmek isteyenler veya kariyer değişikliği yapmak isteyenler bu eğitimlerden faydalanarak, yepyeni ve başarılı bir kariyer yolculuğuna adım atabilecekler. Buna paralel olarak ikinci hedef kitleyi hali hazırda üniversitede eğitim alan gençler oluşturuyor. Henüz kariyer yolculuğunun başında olan gençler bu eğitimler sayesinde bir adım öne çıkabilecek. Son olarak, ilk ve orta öğretim kurumlarındaki öğrencilere de ulaşmak hedefler arasında yer alıyor. Geleceğin dijital dünyasına çok erken yaşlardan itibaren hazırlanmak gerektiğinden, bu gruba yönelik eğitimler ayrı bir önem taşıyor. Çekirdekten dijital yetilerini geliştiren çocukların ülkenin geleceği için daha fazla katkı yapacağı öngörülüyor.

1 yılda 1000 Veri Bilimci

SAS Türkiye ve Orta Asya Bölgelerinden Sorumlu Genel Müdürü Tayfun Topkoç, öncelikle Boğaziçi Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle SAS’ın geliştirdiği özel müfredat ile amfilerde eğitimler vereceklerini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlk yıl 1000 veri bilimci yetiştirmeyi hedefliyoruz. Projenin ilerleyen aşamalarında ise TBV ile farklı alanlara yönelik eğitimlerle projenin kapsamını genişletmeyi planlıyoruz. Projenin ikinci fazında, daha fazla kişinin bu eğitimlerden faydalanabilmesi için uzun yıllardır ABD’de binlerce kişiye ulaşan online eğitim programını Türkiye’de de erişime açmayı planlıyoruz. Online eğitimler ile projeyi Türkiye geneline yayarken fiziki eğitimleri de yaygınlaştırmayı ihmal etmeyeceğiz. İstanbul’da pilot olarak başlayan projeyi Anadolu’daki illere de taşımak üzere 7 bölgede önde gelen üniversiteleri projeye dahil etmek, 7 bölgede çok sayıda genç yeteneğe ulaşmak istiyoruz. Bu vesileyle Türkiye’nin her yerine ulaşacak ve eğitimde fırsat eşitliğini de desteklemiş olacağız. Projenin üçüncü aşamasında ise lise ve orta eğitim kurumlarını hedefleyecek ve buradaki gençlerimizin veri bilimcisi başta olmak üzere, geleceğin meslekleri hakkında bilgilendirerek, yazılım alanında giriş seviyesi taşıyan özel eğitimler verebilmek adına eğitici eğitimlerini devreye almak istiyoruz”.

2023’e kadar 50 bin veri bilimci 100 bin dijital genç yetenek

TBV liderliğinde yürütülecek projenin SAS ile doğrudan alakalı olan bölümünde, 2023’e kadar sürecek 5 yıllık bir dönemde üniversite seviyesinde 50.000’i aşkın gence veri bilimi alanında hem online hem de fiziki eğitimlerle ulaşılması hedefleniyor. Orta ve lise seviyesinde ise 100.000 gence eğitici eğitimleri ile katkı sağlanacak projenin bütünü düşüldüğünde, “Dijital Teknoloji Geliştiriciler” vizyonuna TBV önderliğinde çok sayıda şirketin katkı sağlayarak yüz binlerce genç dijital zekanın ülkemize kazandırılması bekleniyor.

Tags: No tags

Comments are closed.